Wereldprimeur voor bijzondere zwemslagen

Schellinkhout,
6 Januari 2008

©Noord-Hollands Dagblad

Door Leo van Gelderen

SCHELLINKHOUT - De dubbele Spaanse slag en de Japanse hitoeslag. Twee exotische zwemslagen van de twintig waar kandidaten komende zaterdag in Winkel in afzwemmen. Een wereldprimeur omdat voor het eerst deze slagen door de zwembond worden erkend. De man achter dit succes is Dick Schermer uit Schellinkhout.

De bijna 8o-jarige Schermer schreef in 1999 een lijvig boekwerk waarin hij 150 oude en minder bekende zwemslagen minutieus omschreef. Hij deed dat samen met Hans van der Veen uit Hippolytushoef en Alphons Lousberg uit Maastricht. En nu, negen jaar later is de nationale erkenning daar. De examens worden vanaf 14:00 uur uiteraard afgenomen door Dick Schermer samen met Jan Stuyt, de bedrijfsleider van zwembad De Wirg in Winkel. De kandidaten zwemmen allemaal bij zwemschool Schermer in Hoorn.

Het gaat om drie diploma's. Voor diploma 1 zwemmen zes kinderen tussen de 11 en 14 jaar af. Zij moeten zich bewijzen in onder andere de lange schoolslag en de lange zijslag. Voor diploma 2 staan onder meer de matrozenslag, de schuifslag en de sidestroke op het programma. Deze kandidaten, tien in totaal, zijn tussen de 25 en 30 jaar. Voor diploma 3 moeten zwemslagen als de Hongaarse slag, de helikopterslag en de thrust gezwommen worden. Daar doen tien kandidaten aan mee die ook voor diploma 1 en 2 hebben gezwommen.

Dick Schermer: "Dit voelt voor mij als een mijlpaal. Niet zo gek als je bedenkt dat ik samen met Hans van der Veen en Alphons Lousberg twaalf jaar aan dat boek heb gewerkt. Hans heeft de naslagwerken die we ook voor ons boek hebben gebruikt allemaal nog thuis en gerubriceerd. Alleen al die verzameling is uniek.".

Schermer is ervan overtuigd dat het een kwestie van de lange adem is, voordat deze zwembijbel internationale bekendheid krijgt. "Daar helpt zo'n examen natuurlijk ook aan mee. Hierdoor brengen we die oude slagen weer extra onder de aandacht."

Fijnproevers
Het boek is trouwens echt voor fijnproevers en mensen die heel dichtbij de zwemsport staan. Dick Schermer: "Dat klopt. Het is geen boek om zo even te lezen. Het is toch behoorlijk ingewikkelde stof. Al blijft het natuurlijk prachtig om te lezen waar al die oude slagen en technieken vanuit de hele wereld vandaan komen. Of er veel mensen naar het zwembad in Winkel komen, weet ik niet. Natuurlijk hopen we op veel belangstelling. Het gaat tenslotte om een wereldprimeur".

De volgende zwemslagen zijn aanstaande zaterdag te zien:

Diploma 1 Dubbele Spaanse slag
Japanse crawl
Lange zeemansslag
Lange zijslag
Samengestelde rugslag
Lange schoolslag
Dubbele Spaanse rugslag
Diploma 2 Lange Spaanse slag
Matrozenslag
Lange zeemansslag
1-armige zijslag
Sidestroke
Engelse rugslag
Spaanse rugslag
Diploma 3 Hongaarse slag
Morote-noshi
Hitoe-noshi
Rugtrudgeon
Duitse crawl
Helikopterslag
Korte thrust